Högtalarelement

Företag som Wemworks gör att man, som ljudentusiast, har möjlighet att skräddarsy hela hifi-anläggningar, bilstereolösningar samt hembiosystem med lösa komponenter. Högtalarelement är kanske den viktigaste delen i alla ljudanläggningar eftersom det är där som ljudet skapas, enkelt uttryckt. I den här artikeln kommer vi förklara lite mer ingående varför elementen har så stor betydelse samt vad som kan vara värt att tänka på om du funderar på att köpa nya högtalare eller separata högtalarelement. Tar du rätt beslut, kan du räkna med att kunna njuta av musik i högtalaren många år framöver. Ofta kan man även byta ut elementen i sina gamla högtalare.

Högtalarelement av olika typer

Ett högtalarelement är den del av högtalaren där elektricitet och digital information omvandlas till ljud. I en högtalare har man ofta två eller fler element som är sammankopplade via ett så kallat delningsfilter och som är monterade i en låda. Det finns dock flera undantag från detta koncept. Ibland behövs ingen lådkonstruktion, elementen kan istället monteras inne i en vägg eller ha ett utseende som gör att de kan monteras på andra sätt än i en klassisk ”högtalarlåda”. I vissa typer av högtalare används bara ett element. När det finns flera element i en högtalare, används de till att återge olika typer av ljud.

Högtalarelement i olika storlekar

Högtalarelement kan konstrueras med många olika tekniker. Det finns element som i princip enbart används för att återge djupbas, och andra som överhuvudtaget inte kan återge låga toner men som är perfekta när det gäller väldigt höga ljud. Element av fullregistertyp är mer ”allround” och klarar alla typer av ljud. Varianter av elektrostatmodell är helt platta och ofta ganska stora. Det ger högtalaren ett mycket speciellt utseende. Elementen kan tillverkas av allt från papper till exklusiva high-tech material. Olika element kräver olika mycket ström, det brukar uttryckas genom termen känslighet. Högtalare med element som inte är känsliga kan kräva väldigt kraftiga förstärkare.

Högtalarelement är stereons viktigaste komponenter

Högtalarelementen är, tillsammans med rummets akustik, den faktor som är mest avgörande för hur det kommer att låta när du spelar musik på en stereo eller via din hembioanläggning. Förstärkare och signalkällor (Cd-spelare, DVD eller dator) spelar också roll men det är, enligt de flesta experter, på högtalarna man ska satsa den största delen av sin budget. Elementens kvalitet ger en fingervisning om hur pass prisvärd högtalaren är. Du kan även köpa lösa högtalarelement eller byggsatser där element ingår. Att bygga en högtalare som låter riktigt bra är faktiskt lättare än man kanske tror, så länge man väljer bra komponenter.

Högtalarelement beskrivs ofta med en rad tekniska fakta. Man kan till exempel få information om vilket frekvensomfång de har, alltså hur långt ner basen går samt hur höga diskanttoner som kan återges. Ofta kan högtalarelementen reproducera mycket högre toner än vad det mänskliga örat klarar av att uppfatta. För att kunna leverera äkta djupbas krävs dock i regel väldigt stora element, eller så kallade hornkonstruktioner som förstärker ljudet. Det gör att man kan spela på hög volym utan att behöva en strömstark förstärkare.

Satsa på bra högtalarelement

Alla som uppskattar bra ljudåtergivning behöver en musikanläggning med högtalarelement som klarar av att återge alla de detaljer som musik består av. Det är också viktigt att man har en anläggning som är anpassade efter det rum där den är placerad samt de volymer man vill kunna spela. En grundregel när det gäller högtalarelement, som kan vara bra att känna till, är att storleken har betydelse. Ju större elementen är, desto bättre blir förmågan att spela djupa toner. Om man inte lyssnar så mycket på musik som återger bas så kan små element av hög kvalitet, i till exempel en stativhögtalare, vara helt perfekta. Tänk på att elementen är ömtåliga och kan kräva bra transportlådor, som de från Wemworks.